Januárové výpredaje na splátky v SR: hitom boli domáce potreby a výpočtová technika

Prvý mesiac roka znamená pre obchodníkov i spotrebiteľov obdobie výpredajov tovaru. Slovenskí spotrebitelia si stále viac zvykajú využívať atraktívne zľavy cien práve v tomto období. Spoločnosť Home Credit Slovakia, a.s. zaznamenala v tohtoročnom januári významný nárast záujmu o nákup na splátky. V porovnaní s januárom 2005 sa objem poskytnutých spotrebiteľských úverov zvýšil o 32 %.

Podľa informácií Home Credit Slovakia najpopulárnejšími komoditami nakupovanými na splátky boli aj v januári tohto roku čierna a biela technika, spolu predstavovali 58% podiel z počtu zmlúv o spotrebiteľskom úvere. Za nimi nasledujú domáce potreby, ktoré v januári 2005, ale aj počas celého roku 2005 zaujímali štvrté miesto v poradí komodít najčastejšie kupovaných na splátky. Opačne, z tretieho na štvrté miesto sa posunul nábytok a na piatom mieste zostala výpočtová technika. "Podiel čiernej a bielej techniky v rámci tovarov a služieb, ktoré sme prefinancovali v tohtoročnom januári, bol o niečo nižší v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2005," hodnotí Ing. Miloš Stibor, predseda predstavenstva Home Credit Slovakia, a.s. "Naopak viac ako začiatkom minulého roku naši zákazníci teraz nakupovali domáce potreby - o 79 % a výpočtovú techniku, ktorá narástla o 52 %". Zvýšil sa tiež záujem o vodné filtre, fotoaparáty, videokamery alebo záhradnú techniku.

Spoločnosť Home Credit a.s., pôsobiaca v susednej Českej republike, v januári roku 2006 rovnako zaznamenala o niečo nižší podiel čiernej a bielej techniky ako v úvode roku 2005. Naproti tomu významne vzrástol záujem o výpočtovú techniku na splátky, tá zaujíma v  tamojšom januárovom rebríčku najžiadanejších komodít na splátky štvrté miesto. V tohtoročnom januári sa predalo na splátky dvakrát viac výpočtovej techniky ako v rovnakom období minulého roku, najčastejšie išlo o celé počítačové zostavy a notebooky. V zozname nájdeme aj osobitne zakúpené monitory, tlačiarne, či iné PC komponenty. Za výpočtovou technikou nasledujú mobilné telefóny. Viac ako v rovnakom období minulého roku českí spotrebitelia nakupovali na splátky tiež fotoaparáty, videokamery, zabezpečovacie systémy a záhradnú techniku.

Najžiadanejšími druhmi tovaru na splátky v prvom mesiaci tohto roku boli rovnako v Slovenskej aj Českej republike televízory. Z bielej techniky sa v oboch krajinách kupovali najviac práčky.

Tohtoročné januárové výpredaje na splátky najviac využili zákazníci Home Credit Slovakia v Trnavskom kraji, ďalej v Nitrianskom a Bratislavskom kraji (objem spotrebiteľských úverov v prepočte na jedného obyvateľa kraja). Naopak najnižší záujem o splátkový predaj (objem spotrebiteľských úverov v prepočte na jedného obyvateľa kraja) v januári 2006 spoločnosť Home Credit Slovakia zaznamenala v Prešovskom kraji. *

* Počet obyvateľov krajov v SR - zdroj: Štatistický úrad SR

Najžiadanejšie komodity kupované na splátky prostredníctvom Home Credit Slovakia

Január 2005 Január 2006