Len 27 % Slovákov je spokojných s platom. Mnohým by pritom stačilo…

Len 27 % Slovákov je spokojných s platom. Mnohým by pritom stačilo prihodiť 100 až 200 eur.

22. 07. 2015

Naša mzda nie je férová! Takto hodnotia svoj zárobok viac ako dve tretiny Slovákov. Ani nie polovica ľudí však dokáže nabrať guráž a požiadať o zvýšenie platu. Väčšinu z nich aj tak čaká sklamanie, pretože im zamestnávateľ buď nepridá nič, alebo menej, ako si priali. Na druhej strane - najviac spokojní sú pracujúci, ktorí mesačne berú viac ako 900 eur v čistom. Pre spoločnosť Home Credit to zistil výskum agentúry STEM/MARK*.

Situácia by sa ale mohla v dohľadnej dobe zmeniť k lepšiemu. Analytik spoločnosti Home Credit Michal Kozub má pre väčšinu zamestnaných dobrú správu. "Kríza je na konci a firmy nielen že začínajú naberať nové pracovné sily, ale neboja sa lepšie odmeňovať súčasných zamestnancov. Dá sa teda čakať rast reálnych miezd, zatiaľ čo spotrebiteľské ceny by rásť nemali," predpovedá Kozub. Podľa analytika majú šancu na zodvihnutie platu predovšetkým pracovníci v priemysle, zatiaľ čo sektor obchodu si pravdepodobne príliš nepolepší. Rast miezd zrejme poteší pracovníkov, ktorí sa dlhodobo cítia podhodnotení, teda viac ako dve tretiny (67 %) opýtaných. Najviac nespokojných podľa prieskumu pracuje vo výrobe a priemysle, kde svoje platy považujú za neférové tri štvrtiny ľudí.

Čím majú ľudia nižší plat, tým viac chcú pridať

"Je samozrejmé, že s nižším platom sa dostavuje pocit nedocenenia a frustrácie. Avšak sú aj pracovné pozície, kde musí zamestnanec počítať s tým, že mzda v jeho odbore má strop skutočne nízko," poukazuje analytik Kozub predovšetkým na nekvalifikované miesta. Výsledky prieskumu ukázali, že najviac sú so svojím platom spokojní zamestnanci s čistým príjmom nad 900 eur. Naopak, pracujúci s najnižším zárobkom (do 350 eur) si nárokujú razantné zvýšenie – 32 % z nich by si neváhalo pridať od 200 do 500 eur, aby bola ich výplata konečne férová. Ak by si Slováci sami mali navrhnúť zvýšenie platu, aby zodpovedal ich pozícii, štyrom z desiatich by stačilo prilepšenie o 100 až 200 eur.

Vysnívaného zvýšenia platu sa dočká len minimum zamestnancov

Takmer polovica Slovákov v posledných rokoch nezostala len pri nariekaní a iniciatívne žiadali o zvýšenie platu. Očakávaného prilepšenia sa ale nakoniec dočkali len 4 % z nich. Približne pätine opýtaných síce zamestnávateľ mzdu zvýšil, ale o menej, než chceli. Ďalšia štvrtina ľudí sa snažila o zvýšenie zárobku márne, navyše nedostali ani euro. "Spoločnosti, ktoré sú s výkonom svojich zamestnancov spokojné, na druhej strane neváhajú aktívne pracovníkov oceniť. Potvrdzujú to samotní pracujúci, keďže traja z desiatich uvádzajú, že im zamestnávateľ v posledných 2 rokoch pridal sám od seba," dopĺňa analytik Home Credit Kozub. Podľa neho je situácia na trhu práce a s odmenami vždy záležitosťou ponuky a dopytu. "Ak je zamestnanec odborník, o ktorého kvality firma stojí, samozrejme ho chtiac či nechtiac musí dobre oceniť, inak jej jednoducho dá zbohom. Pretiahne ho totiž k sebe konkurencia. Platí to najmä pre odvetvia, kde je zo strany firiem silný dopyt. To je zároveň indikátorom pre študentov, ktorí si svoj odbor ešte len vyberajú - ak si zvolia dobre, môžu mať skutočne vysnívaný plat, "radí Kozub. V dnešnej dobe sú to IT odbory, kde skúsení programátori sú dnes vysoko cenení. Okrem toho sú to ale aj šikovní strojári. Ich práca síce na prvý pohľad nie je tak zaujímavá, ale nedostatok takýchto odborníkov rýchlo zvyšuje ich platy.

* Prieskum v termíne 12. - 20. 3. 2015 realizovala agentúra STEM/MARK exkluzívne pre Home Credit Slovakia, a.s. na reprezentatívnej vzorke slovenskej populácie 250 osôb so zamestnaním.