Štyria z desiatich Slovákov za posledné tri roky zrekonštruovali…

Štyria z desiatich Slovákov za posledné tri roky zrekonštruovali svoje bývanie

17. 06. 2014

Slováci si svoje bývanie neustále vylepšujú. V uplynulých troch rokoch opravovali nehnuteľnosť štyria z desiatich opýtaných, ďalších 15 % plánuje urobiť v nasledujúcich troch rokoch. Najčastejšie pritom rekonštruujú kúpeľňu, kuchyňu alebo vymieňajú okná. Rovnako nezaostávajú ani opravy chát či chalúp. Polovica opýtaných minula na práce viac ako 4 000 €, ktoré najčastejšie hradili z úspor, prípadne z pôžičky od banky alebo značkovej nebankovej spoločnosti. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre spoločnosť Home Credit realizoval STEM/MARK*.

Slovenské domácnosti sa rekonštrukčných prác na byte, dome alebo chalupe určite neboja. V posledných troch rokoch si svoje bývanie vylepšilo 42 % opýtaných, ďalších 15 % to má v pláne v najbližšom čase. Malé rozdiely je vidieť pri druhu prác podľa toho, či išlo o rekonštrukciu domov alebo bytov. Pri domoch sa najčastejšie vynovujú okná, kúpeľňa, strecha a kuchyňa. V bytoch vedie prerábka kuchyne, kúpeľne či renovácia obývacej izby. Na rekreačných nehnuteľnostiach sa ľudia venujú najviac výmene rozvodov plynu, elektriky a obnove kúpeľne.

Rozhodne nejde iba o drobné rekonštrukcie ako vymaľovanie či renovácia starších okien. Každý druhý opýtaný totiž minul viac ako 4 000 €. Najčastejšie pritom tieto úpravy ľudia financovali z úspor, pri väčších zmenách hlavne pôžičkou z banky alebo značkovej nebankovej spoločnosti. Na menšie rekonštrukcie najčastejšie volia hotovostný bezúčelový úver, pri ktorom nezáleží na tom, či ním zaplatia murára alebo dlažbu v kúpeľni. Bez pôžičky sa najčastejšie obišli mladí ľudia do 29 rokov a bezdetní. Mladí ľudia ale robili iba drobnejšie rekonštrukcie, ktoré sa zmestili do 1 000 €. Išlo skôr o malé opravy, napríklad nové obklady v kúpeľni alebo v kuchyni. U našich susedov v Česku je cena rekonštrukcií iba o niečo vyššia, polovica Čechov minula na opravy viac ako 4 400 €.

"Aj keď sú naše hotovostné úvery bezúčelové, podľa interných prieskumov väčšina klientov plánuje z týchto peňazí platiť menšie opravy bytu či domu," uviedol Michal Kozub, analytik spoločnosti Home Credit Slovakia.

Rekonštrukcie sú témou strednej generácie

Prieskum ukázal aj rozdiely vo výške investícií podľa veku. Mladí ľudia najčastejšie realizujú drobné rekonštrukcie. Často ešte nebývajú vo vlastnom byte, ale u rodičov alebo v podnájme. Preto nechcú investovať veľké čiastky do bývania, radšej si šetria na kúpu vlastného bytu. Naopak, najviac investujú do vylepšenia bývania ľudia v strednom veku, od 30 do 44 rokov. "Najlepší odhad nákladov pritom má skupina ľudí nad 45 rokov, tí sa očakávanými nákladmi najviac priblížili reálnym. Inak približne polovica opýtaných uviedla, že výsledná cena bola vyššia ako očakávali," dodáva Kozub.

Drobnejšie rekonštrukcie bytu navyše zvyšujú jeho hodnotu. Pokiaľ sa realizujú v pravidelných intervaloch, cena nehnuteľnosti zostáva rovnaká alebo dokonca rastie. "Ide tak o najlepšie využitie spotrebného úveru. Účel úveru je dlhodobý, navyše prináša zhodnotenie majetku. Drobné rekonštrukcie sa oplatia nielen pri plánovanom predaji, dokážu znížiť aj náklady na prevádzku domácnosti, napríklad zateplením," vysvetľuje výhody Kozub.

Nezaostávajú však ani odvážne plány Slovákov na budúce rekonštrukcie a opravy. Tí, čo sa chystajú renovovať plánujú minúť až 8 500 €. Necelú polovicu rekonštrukcií budú respondenti hradiť z úspor, tretinu si plánujú požičať. Pri domoch budú opäť viesť prerábky kúpeľne, okien, kuchyne či strechy. V bytoch sa vynovia hlavne kuchyne, kúpeľne a obývacie izby. Na chatách a chalupách sa budú ľudia venovať hlavne rekonštrukcii pivnice či strechy. Tieto úpravy vedú aj v rebríčku plánovaných prác našich západných susedov.

Čo sa oplatí vedieť pred rekonštrukciou:

• Najskôr sa rozhodnite, akú veľkú rekonštrukciu chcete realizovať
  • Nechajte si spracovať ponuku, nielen cenovú ale aj časový harmonogram
  • Rozhodnite sa, akým spôsobom budete rekonštrukciu financovať, či z úspor alebo úverom
  • Na drobnejšie rekonštrukcie je vhodný bezúčelový spotrebný úver, pri ktorom nedokladujete využitie financií
  • Vždy počítajte s rezervou na nadpráce alebo dodatočný materiál