Obrat Home Credit Slovakia za prvé tri kvartály 2007 sa priblížil k 3…

Obrat Home Credit Slovakia za prvé tri kvartály 2007 sa priblížil k 3 miliardám korún

18. 10. 2007

Bratislava 18. októbra 2007 – Na Slovensku sa naďalej zvyšuje dopyt domácností po produktoch spotrebiteľského financovania. Spoločnosť Home Credit Slovakia, a. s., poskytla od 1. januára do 30. septembra 2007 úvery v celkovej výške 2,9 miliardy korún, čo je o 37 % viac ako v rovnakom období minulého roku. Mimoriadny záujem Home Credit zaznamenal predovšetkým o hotovostné úvery, ktorých objem sa medziročne späťnásobil. Vzrastajúci trend majú však aj tradičné nákupy na splátky a platobné transakcie prostredníctvom úverových a kreditných kariet. Priemerná výška poskytnutého úveru sa oproti roku 2006 zvýšila o viac ako 2 000 Sk a dosiahla 18 790 Sk.

Počas tretieho štvrťroka sme svojim klientom na Slovensku poskytli úvery v hodnote takmer 1,2 miliardy korún, teda o 41 % viac ako minulý rok. Home Credit tak nadviazal na mimoriadne úspešný prvý polrok a už na konci tretieho štvrťroka sa obratom priblížil k trojmiliardovej hranici,“ uvádza Erich Čomor, predseda predstavenstva spoločnosti Home Credit Slovakia, a. s., a dodáva: „Výrazný podiel medzi úverovými produktmi Home Credit získali hotovostné pôžičky, medzi ktorými hrá rozhodujúcu úlohu Telefonická pôžička. Tá je na trhu presne rok a za ten čas si o ňu zatelefonovalo viac ako 250 000 Slovákov.

Priemerná výška úveru Home Credit v roku 2007 predstavuje 18 790 Sk, čo je o 2 190 Sk viac ako v minulom roku. Spotrebiteľské úvery poskytované v obchodnej sieti ako splátkový predaj sa naďalej pohybujú v priemere okolo 12 600 Sk, naopak priemerná hotovostná pôžička dosiahla výšku 30 500 Sk.

Slováci objavujú výhody kreditných kariet

V treťom kvartáli vzrástol počet aktivovaných kreditných kariet Home Credit o 32 %. Priemerná výška jednej platobnej transakcie pomocou kreditnej karty predstavovala 2 646 Sk. „Slováci sa pomerne rýchlo učia využívať výhody kreditných kariet Home Credit, ku ktorým patrí najmä bezúročné obdobie pre všetky bezhotovostné transakcie. Podiel platieb u obchodníka je oproti klasickým úverovým kartám vyšší o 15 %, a to na úkor výberov z bankomatu,“ hovorí Erich Čomor. Celková istina poskytnutá klientom prostredníctvom úverových a kreditných kariet Home Credit sa v prvých troch štvrťrokoch medziročne zvýšila o 14 %.

Začiatok školského roku zvýšil záujem o výpočtovú a kancelársku techniku na splátky

Počas tretieho štvrťroku sa na splátky najčastejšie predávali domáce spotrebiče, za nimi nasledovali domáce potreby a spotrebná elektronika. V súvislosti so začiatkom školského roku však predovšetkým výrazne vzrástol záujem o nákup výpočtovej a kancelárskej techniky. Na notebooky, počítačové zostavy a LCD monitory si Slováci od Home Creditu vypožičali o 19 % viac peňazí ako v predchádzajúcom štvrťroku. Objem úverov poskytnutých na zaobstaranie kancelárskej techniky – tlačiarní, scannerov a multifunkčných zariadení pre domácu kanceláriu – sa oproti druhému štvrťroku dokonca strojnásobil.

Najúspešnejším dňom tretieho štvrťroku sa stal pondelok 24. september, kedy Home Credit svojim klientom požičal viac ako 26 miliónov korún. V mesačných štatistikách „zvíťazil“ júl s úvermi vo výške takmer 400 miliónov slovenských korún.

Poznámky

Spoločnosť Home Credit Slovakia, a. s. patrí k lídrom trhu spotrebiteľského financovania na Slovensku. Poskytuje účelové a bezúčelové financovanie prostredníctvom spotrebiteľských a revolvingových úverov, produktové portfólio dopĺňajú hotovostné pôžičky. V roku 2006 prefinancovala nákupy svojich klientov v hodnote 3,3 miliárd Sk. Spoločnosti skupiny Home Credit, pôsobiacej na trhoch strednej a východnej Európy a Strednej Ázie, poskytli v roku 2006 úvery v celkovom objeme 2,7 miliardy USD.

Skupina Home Credit je súčasťou medzinárodnej finančnej skupiny PPF. Tá úspešne spravuje aktíva v hodnote takmer 225 miliárd Kč a rozvíja svoje obchodné aktivity v Českej republike, na Slovensku, v Rusku, na Ukrajine, v Kazachstane, v Bielorusku, na Cypre, vo Vietname a v Číne. Skupina PPF sa zaoberá poisťovníctvom, spotrebiteľským financovaním a bankovníctvom a taktiež poskytuje komplexné služby v oblasti správy majetku. V spoločnostiach patriacich skupine PPF pracuje viac ako 24 000 zamestnancov.