Šperky, erotické pomôcky alebo umenie si na úver nekúpite • Home…

Šperky, erotické pomôcky alebo umenie si na úver nekúpite

27. 07. 2011

Piešťany 27. júl 2011 – Spektrum tovaru a služieb, ktoré si Slováci môžu zaobstarať na úver, sa stále rozširuje. Niektoré komodity ale splácať jednoducho nejde, pretože ich odmietajú financovať aj samotné úverové spoločnosti. Ide hlavne o tovar dennej spotreby, luxusné, chúlostivé, inak „citlivé“ alebo rizikové výrobky. Na výtvarné dielo, zlatý náramok alebo erotickú hračku by si zákazníci mali pripraviť hotovosť.

Úver je bežný finančný nástroj pre zákazníkov, ktorí v danej chvíli nemajú dostatok hotovosti na drahšiu vec, ktorú potrebujú. „Aj keď to neplatí do dôsledku, niektoré druhy tovaru jednoducho na splátky neposkytujeme a tento náš názor zostáva rovnaký už 12 rokov,“   približuje David Bystrzycki, generálny riaditeľ Home Creditu. Úverové firmy všeobecne neponúkajú na splátky tovar, ktorý stojí menej ako 100 eur. Je to akási psychologická hranica, suma, ktorú by zákazníci mali byť schopní zaplatiť naraz. Preto nie je možné si na úver kúpiť jedlo, drogériu alebo oblečenie či topánky.

Inou kategóriou sú šperky, luxusné hodinky alebo drahé značkové okuliare. Všetko sú to veci nad bežný životný štandard. Ľudia sa môžu bez nich zaobísť alebo ich nahradiť lacnejším variantom. „Vychádzame zo všeobecného predpokladu, že na prepychový tovar zákazník buď má alebo si ho nekúpi. Pokiaľ si ho kúpi na splátky, robí často unáhlené a nezodpovedné rozhodnutie a aj jeho motivácia splácať je nižšia,“   uvádza Lukáš Civín, ktorý v Home Credit riadi riziko.

Existujú komodity, na ktoré Home Credit neposkytuje úver z etických dôvodov. Medzi ne patria hlavne chúlostivé sexuálne hračky a pomôcky, pyrotechnika, tovar zo záložní, ktorý býva spájaný s trestnou činnosťou, alebo problematické rastliny. „Nedávno chcel s nami spolupracovať internetový obchodník, ktorý predáva sadenice konope. To je príklad vysoko rizikovej komodity, ktorú financovať nechceme a nebudeme,“   hovorí Vojtěch Ščevík, obchodný riaditeľ Home Creditu.

Zvláštnou kategóriou sú aj umelecké diela. Zatiaľ čo pri chladničke alebo záhradnej kosačke nie je spravidla zložité jednoducho a jednoznačne určiť, či je cena adekvátna, v prípade niektorých umeleckých diel je to komplikované. „Museli by sme spolupracovať s rôznymi odhadcami, čo by celý proces nielen predlžovalo, ale zároveň zdražovalo,“   vysvetľuje Lukáš Civín. V tejto oblasti tiež viac ako inde hrozí, že obraz je falšovaný alebo ukradnutý, čo je pre jeho splátkový tovar ďalšia zásadná prekážka.

Spoločnosť Home Credit Slovakia a.s., založená v roku 1999, je jedným z popredných poskytovateľov spotrebiteľského financovania na Slovensku. Spoločnosť ponúka širokú škálu úverových produktov: pôžičky na mieste predaja, auto úvery, hotovostné pôžičky, kreditné karty a revolvingové pôžičky. V roku 2010 spoločnosť poskytla úvery v celkovej výške 111 miliónov eur. Spoločnosť Home Credit Slovakia a.s. je členom skupiny Home Credit (www.homecredit.net).

Ďalšie informácie sú k dispozícii na www.homecredit.sk.

Skupinu Home Credit plne vlastní PPF Group N.V. („PPF“), ktorá je jednou z najväčších investičných a finančných skupín v strednej a východnej Európe. PPF vlastní aktíva vo výške zhruba 12 miliárd EUR (údaj k 30.6.2010), zahrňujúce rôznorodé aktivity od bankovníctva a poisťovníctva cez nehnuteľnosti, oblasť energetiky a ťažbu nerastov, až po najväčší ruský obchodný reťazec so spotrebnou elektronikou. Pôsobnosť PPF siaha zo strednej a východnej Európy cez Rusko až do Ázie.

Ďalšie informácie sú k dispozícii na www.ppf.eu.