Pôžička, úver alebo lízing? • Home Credit Slovakia a.s. • Home Credit…
Rady a návody > Financie > Pôžička, úver alebo lízing?

Pôžička, úver alebo lízing?

22. 3. 2024

S pôžičkami akéhokoľvek druhu sa stretávame dnes a denne. Auto na lízing, chladnička na úver, pôžička na dovolenku. Poskytovatelia, či už bankové inštitúcie, alebo nebankové spoločnosti, pracujú s mnohými pojmami a označeniami. Ale ako sa v tom má vyznať ten, kto si potrebuje vziať pôžičku, keď aj samotné spoločnosti pojmy zamieňajú? Na to sa práve zameriame v tomto článku a vysvetlíme si, aký – ak nejaký – je rozdiel medzi pôžičkou, úverom a lízingom.

Shutterstock 338171120 scaled

Všetky tri slová v zásade označujú rovnakú vec – požičanie si niečoho. Napriek tomu sa od seba líšia napríklad tým, akú pôžičku označujú.

Pôžička vs. úver: zákon ich odlišuje, finančné spoločnosti často nie

Poďme sa na začiatok pozrieť na dva pojmy, ktoré sa veľmi často zamieňajú, ale z pohľadu právnych predpisov nemajú rovnaký význam. Pojem „úver“ upravuje výlučne poskytnutie či požičanie finančných prostriedkov. Pojem „pôžička“ zahŕňa požičanie vecí určených podľa druhu. Úverom teda nie je požičanie, ak si napríklad od suseda požičiate skrutky cez víkend a vrátite ich po určitom čase. Pokiaľ pôjdete do banky a tam si požičiate 1 000 € z dôvodu neočakávaných životných udalostí, pôjde o spotrebiteľský úver.

Prax medzi poskytovateľmi finančných služieb, teda bankovými a nebankovými inštitúciami, je ale skôr taká, že medzi pôžičku a úver kladú znak rovnosti a obidva pojmy zamieňajú. V žargóne bánk a podobných spoločností si tak môžete vziať pôžičku na auto alebo úver na auto a výsledok bude v oboch prípadoch zhodný. Po doložení všetkých patričných skutočností za vás spoločnosť zafinancuje zaobstaranie vozidla (aby sme zostali pri vyššie uvedenom príklade), vy ho budete vlastniť, užívať a po dohodnutý čas spoločnosti splácať. Samozrejme úver alebo pôžička nemusia byť cielené len na konkrétnu vec, môže ísť len o finančný obnos, ktorý napr. použijete na vyriešenie mimoriadnej životnej situácie.

Lízing sa od pôžičky líši

A tu sa dostávame k pojmu lízing a k tomu, ako sa odlišuje od pôžičky ako takej. Na rozdiel od pôžičky, ktorá môže predstavovať aj nijako nezacielenú finančnú sumu, sa lízing vždy týka konkrétnej veci. V zásade totiž ide o prenájom.

Vráťme sa k príkladu s autom. Ak si na auto vezmete pôžičku, automobil je váš a vy splácate dohodnutú sumu banke alebo nebankovej inštitúcii. Pri lízingu je to trochu inak. Auto nie je vaše, je majetkom spoločnosti, ktorá vám lízing poskytla. Lízingová spoločnosť ho za vás kúpi a vy si ho za určitú dohodnutú sumu prenajímate, užívate a vlastne sa oň staráte, ako by bolo vaše. To znamená, že sa staráte aj o všetku údržbu a servis. Vo chvíli, keď dôjde k jeho splateniu, stáva sa vaším majetkom.

S pojmom lízing sa najčastejšie stretávame práve v prípade nákupu automobilov. Ani zďaleka ale nejde o jedinú vec, ktorú je možné zaobstarať na lízing. Túto formu financovania je možné využiť pri nehnuteľnostiach, strojoch a podobných zariadeniach, výpočtovej technike, zdravotníckych prístrojoch, poľnohospodárskych a stavebných strojoch a podobne. Všeobecne ide o predmety dlhodobej spotreby a tiež vyššej finančnej hodnoty. To okrem iného znamená, že chladničku na lízing si asi nekúpite, pretože by to proste nebolo pre žiadnu zo zainteresovaných strán výhodné.

Ak si to zhrnieme, výhodou lízingu je to, že tým, že de facto spoločnosti ručíte vecou samotnou, býva jednoduchšie zariadiť financovanie. Vec ale po určitý čas, do splatenia, nie je vaša – patrí lízingovej spoločnosti. Toto je naopak výhodou pôžičky. Tým, že danú vec vlastníte, môžete s ňou nakladať podľa uváženia, napr. teda niekomu požičať, prenajať, alebo dokonca predať. Pri zvažovaní, či využiť bežnú pôžičku, alebo lízing je potrebné zvážiť všetky tieto za a proti a rozhodnúť sa podľa toho, čo bude najlepšie vyhovovať vašim potrebám.

Autor: Vojtěch Mach
Zdieľať na sociálnych sieťach
Facebook LinkedIn
Shutterstock 1420768541 scaled
Predchádzajúci článok

Vďaka vhodnej pôžičke si môžete splniť svoje podnikateľské sny

Rady a návody > Financie
Slovenska obcanka
Ďalší článok

Zmena osobných údajov, kde všade ju musíte nahlásiť?

Rady a návody > Úrady