Ako a prečo sa vyhnúť pôžičkám od úžerníkov? • Home Credit Slovakia…
Rady a návody > Financie > Ako a prečo sa vyhnúť pôžičkám od úžerníkov?

Ako a prečo sa vyhnúť pôžičkám od úžerníkov?

26. 2. 2024

Pôžička od úžerníka môže znieť ako dobré riešenie náhlej potreby financií. Opak je ale pravdou. Pritom sú tu oveľa bezpečnejšie spôsoby, ako si požičať peniaze.

Shutterstock 1016363560 scaled

Úžera je s ľudstvom od doby, kedy si ľudia začali navzájom požičiavať peniaze. Vždy sa totiž nájde niekto, kto využije tieseň druhého. To je aj základom právneho výkladu úžery v zákone č. 40/1964 Z. z. Občiansky zákonník v § 39a nasledovne: „Neplatný je právny úkon urobený fyzickou osobou nepodnikateľom, pri ktorom niekto zneužije tieseň, neskúsenosť, rozumovú vyspelosť, rozrušenie, dôverčivosť, ľahkomyseľnosť, finančnú závislosť alebo neschopnosť plniť záväzky druhej strany a dá sebe alebo inému sľúbiť alebo poskytnúť plnenie, ktorého majetková hodnota je vzhľadom na vzájomné plnenie v hrubom nepomere.

V praxi to popisuje situácie, keď je vám za pôžičku účtovaný neprimerane veľký úrok. Pre úžerníkov je to samozrejme veľmi výhodné. Ale ten, kto si peniaze požičal, sa dostáva do ešte väčších problémov. Úplne obvyklou situáciou, pri ktorej mieria ľudia za úžerníkmi, je práve neschopnosť splácať pôžičky bežným bankovým i nebankovým spoločnostiam. A zdanlivo jediným riešením môže byť práve ďalšia pôžička, ktorou „zaplatíte“ tú predchádzajúcu. Lenže dlh sa nesie ďalej a podmienky sú čím ďalej horšie. Ono povestné vytĺkanie klina klinom potom vedie k čím ďalej hlbšiemu pádu do dlhovej špirály.

S úžerníkom sa nedohodnete

Dlhová špirála ale rozhodne nie je jediným rizikom, ktoré také pôžičky prinášajú. Tým najviac viditeľným je vysoký úrok. Modelovo: Požičiate si stovku a budete vracať štyri stovky. Aj to je možné. Navyše počítajte s tým, že požičanú sumu – pochopiteľne aj s úrokmi – budete musieť vrátiť v šibeničnom termíne. Rozloženie pôžičky na splátky na 72 mesiacov? S tým sa u úžerníkov nedá počítať.

S čím sa naopak počítať dá, sú vysoké pokuty za oneskorenú platbu. S úžerníkom sa nedohodnete, na začiatku to možno budú drobné výstrahy prostredníctvom SMS správy, volania uprostred noci a podobne. Ale úžera stojí mimo zákon a spôsoby vymáhania dlžných súm sa nepozerajú na dobré mravy.

Ako si požičať bezpečne

Nie, nechceme maľovať čertov na stenu, ale pôžičky od súkromných osôb (rozumej úžerníkov, nemyslíme tým napríklad rodinných príslušníkov, ale ani to neodporúčame) nie sú dobrým riešením. Na trhu je ale mnoho spoločností, či už tých bankových, alebo nebankových, v ktorých je možné si požičať bezpečne, a hlavne s jasne danými podmienkami.

Podľa čoho poznáte bezpečnú pôžičku, čo si všímať? Že máte tú česť so spoločnosťou, ktorá spĺňa zákonné parametre, je povolenie od Národnej banky Slovenska. Bez nej totiž nesmie na slovenskom trhu pôsobiť.

Ak už máte niektorú z úverových spoločností vytipovanú, ešte pred uzatvorením zmluvy si dajte trochu času a všetky dokumenty, najmä teda obchodné podmienky, si dôkladne preštudujte. Pomyselní zakopaní psi sa najčastejšie skrývajú v najrôznejších dodatkoch uvedených malým písmom. Dôležité sú najmä náklady na pôžičku. To je totiž to, čo pôžičku predražuje, to je to, čo zaplatíte navyše oproti sume, ktorá vám na začiatku pristála na účte.

Hľadajte tiež informácie o tom, aké sú úroky z omeškania, pokuty a penále, nezabudnite ani na to, či je možné pôžičku bez pokút splatiť predčasne. Obzvlášť ak máte vidinu toho, že sa vaša finančná situácia čoskoro zlepší. Nikdy totiž nie je dobré mať pôžičku „na hrbe“ zbytočne dlho, a ak sa objaví príležitosť, ako sa jej zbaviť, využite ju. Bude sa vám oveľa lepšie spať.

Autor: Vojtěch Mach
Zdieľať na sociálnych sieťach
Facebook LinkedIn
Poskozene bankovky
Predchádzajúci článok

Vieme, kde si vymeniť poškodené a vyprané bankovky a koľko to bude stáť

Rady a návody > Zo života do života, Financie, Úrady
Shutterstock 1912847155 scaled
Ďalší článok

Viete, čo je to IBAN, SWIFT alebo BIC?

Rady a návody > Financie