Vieme, kde si vymeniť poškodené a vyprané bankovky a koľko to bude…
Rady a návody > Zo života do života, Financie, Úrady > Vieme, kde si vymeniť poškodené a vyprané bankovky a koľko to bude stáť

Vieme, kde si vymeniť poškodené a vyprané bankovky a koľko to bude stáť

26. 2. 2024

Oblečiete si vyprané džínsy, siahnete do vrecka a fúúúha! – spolu s bielizňou ste vyprali aj zabudnutú 20-eurovú bankovku. V obchode vám ju nevezmú, ale poradíme vám, kde poškodené peniaze vymeníte.

Poskozene bankovky

Choďte do banky

Poškodenú bankovku vymeníte v každej banke, ak je celá alebo jej chýba iba nepatrná časť a neexistuje pochybnosť, že je pravá a aká je jej nominálna hodnota. Za necelé eurobankovky poskytuje náhradu len Národná banka Slovenska.

Pokiaľ teda máte na bankovke odtrhnutý kúsok, bez problémov vám ju v banke vymenia. Ale ak by ste prišli len s oným malým kúskom, nič nedostanete. Niektorých špekulantov by totiž určite napadlo bankovku roztrhať na čo najviac častí a potom za každú z nich žiadať plnú náhradu.

Ak ste teda bankovku omylom vyprali, alebo sa trochu odfarbila, ale stále je dobre čitateľná, vymenia vám ju v bežnej banke. Pokiaľ je však príliš poškodená alebo odfarbená, môže už spadať medzi neštandardne poškodené kusy.

Výmena poškodenej eurobankovky v banke môže byť spoplatnená. Poplatky si každá banka určuje podľa seba a cena za výmenu je zvyčajne určité percento z hodnoty bankovky.

Väčšie poškodenia vymení len NBS

Za necelé eurobankovky poskytuje náhradu len Národná banka Slovenska, a to v ústredí alebo v jednej zo svojich piatich expozitúr. NBS prijíma poškodené bankovky na výmenu buď osobne, alebo aj poštou. NBS vymieňa aj viac zničené bankovky a mince, napr. poškodené, pomaľované, potlačené, perforované alebo zafarbené bezpečnostnou farbou.

Autor: Vojtěch Mach
Zdieľať na sociálnych sieťach
Facebook LinkedIn
Slovenska obcanka
Predchádzajúci článok

Zmena osobných údajov, kde všade ju musíte nahlásiť?

Rady a návody > Úrady
Shutterstock 1016363560 scaled
Ďalší článok

Ako a prečo sa vyhnúť pôžičkám od úžerníkov?

Rady a návody > Financie