Čo je potrebné vedieť pred podpísaním úverovej zmluvy? • Home Credit…
Rady a návody > Financie > Čo je potrebné vedieť pred podpísaním úverovej zmluvy?

Čo je potrebné vedieť pred podpísaním úverovej zmluvy?

26. 2. 2024

Ponúk na poskytnutie úveru sa na nás zo všetkých strán valí mnoho. A nie sú to len nebankové spoločnosti, aj klasické bankové domy vám čas od času pošlú SMS alebo zavolajú a informujú o „predschválenom“ úvere, ktorý si v aplikácii vybavíte za pár minút.

Podpis uverove smlouvy

Často je to len lákavá ponuka, ktorej praktický úžitok ale bude minimálny – navyše vás môže, v tom najhoršom prípade, dostať aj do problémov. Sú ale chvíle, kedy je úver jediným riešením, napr. keď sa vám neočakávane pokazí práčka, chladnička, alebo dokonca auto, a prípadné rezervy nákup nových vecí nepokryjú.

Čo je potrebné vedieť predtým, než úverovú zmluvu podpíšete?

V prvom rade si ešte raz položte zásadnú otázku: Skutočne úver potrebujete? Je daná vec skutočne nevyhnutná a nepodarí sa vám skôr v nejakom znesiteľnom časovom horizonte ušetriť? Tiež si premyslite, či nie je úver nad vaše finančné možnosti. Uvažujte aj do budúcnosti a skúste zvážiť všetko, čo sa môže za očakávaný čas splácania zmeniť a ovplyvniť platenie jednotlivých splátok pôžičky.

Ak teda nakoniec dospejete k tomu, že to bez úveru nepôjde a že ho váš rodinný rozpočet zvládne, poobzerajte sa po ponukách jednotlivých spoločností. Skúste svoju vlastnú banku, porovnajte jej ponuku s ďalšími bankovými inštitúciami, potom priberte do porovnania tiež nebankové spoločnosti.

Samotné ponuky si potom môžete porovnať prostredníctvom najrôznejších kalkulačiek a porovnávačov, ktorých nájdete na internete mnoho. Poskytnú vám základnú informáciu o tom, koľko a ako dlho budete splácať, porovnajú výšku úroku a podobne.

Na čo sa pri výbere úveru zamerať?

Sledujte najmä neobľúbené pojmy ako sú RPSN, úroková sadzba a čas splácania. Všímajte si tiež to, či je konkrétny úver účelový (budete musieť preukázať, že ste ho využili skutočne na tú vec, na ktorú bol uzatvorený) alebo bezúčelový (peniaze môžete použiť na čokoľvek a pozor si dajte na takú zdanlivú drobnosť, či je úroková sadzba vyjadrená v percentách za rok – hľadajte % p. a.). Jedine tak môžete odhadnúť, či nie je pôžička zbytočne nevýhodná.

Ak máte vybranú pôžičku, ktorá je podľa vás výhodná a nejakým spôsobom vás zaujala, nie je vyhrané. Pomyselná lopta je teraz na strane poskytovateľa. On je nakoniec tým, ktorý sa rozhodne, či vám úver poskytne alebo nie. A z pohľadu banky alebo nebankovej inštitúcie o tom z veľkej časti rozhoduje tzv. úverové skóre, ku ktorému sa obracia najmä v prípade väčších súm. Ďalej musia byť splnené podmienky stanovené vo všeobecne záväzných predpisoch, ktoré regulujú poskytovanie spotrebiteľských úverov.

Úverové skóre

Úverové skóre udáva tzv. kredibilitu žiadateľa, teda schopnosť splácať úverový záväzok. Ľudia s lepším úverovým skóre tiež často dosiahnu na lepší úrok. Do celkového čísla vstupuje celá vaša platobná história, vaša úverová história, dlžná suma, nový úver, o ktorý žiadate. To, ako veľmi je dobré vaše úverové skóre, nakoniec vždy rozhoduje banka, každá má svoje vlastné kritériá.

Úverové skóre sa buduje dlhodobo a nevylepšíte si ho cez noc. Navyše sa k informácii, ako na tom skutočne ste, dostanete len ťažko a môžete ju skôr odhadovať. Všeobecne ale platí, že čím menej zadlžení budete, tým lepšie, prípadné existujúce pôžičky konsolidujte do jednej. Dobrou radou je držať sa dlhodobo jedného účtu s dlhšou platobnou históriou, plaťte, ak je to možné, všetko včas.

Keď všetko klapne a vy už skutočne stojíte pred definitívnym podpísaním úverovej zmluvy, ešte raz si preverte, či skutočne máte k dispozícii všetky informácie, ktoré potrebujete. Dôležité je vedieť najmä podmienky splácania a zistiť si informácie o tom, čo sa bude diať v prípade nečakaného problému so splácaním, napr. teda to, či je možný odklad splátok, prípadne naopak, predčasné splatenie.

Autor: Vojtěch Mach
Zdieľať na sociálnych sieťach
Facebook LinkedIn
Shutterstock 1912847155 scaled
Predchádzajúci článok

Viete, čo je to IBAN, SWIFT alebo BIC?

Rady a návody > Financie
Falesne e shopy
Ďalší článok

Nákup vo falošnom e-shope vás vyjde draho! Vieme, ako rozpoznať podvod!

Rady a návody > Zo života do života, Financie